Een klimaatvriendelijke steaktartaar

Eric van Veluwen  Voedsel 8 december 2016

Tomaten in de winter? Is dat niet net zoiets als aardbeien met kerst? Vaak wel. De meeste tomaten hebben ’s winters een grote ‘footprint’: ze hebben veel kilometers achter de rug voordat ze op je bord belanden.

koude kas
Maar dit voorgerecht kan wél als je de goeie tomaten op de kop tikt. We hebben in Nederland al klimaatneutrale kassen, en zelf heb ik hier op Hackfort (het landgoed van De Keuken van Hackfort in Vorden, red.) nog de laatste vleestomaten in een koude kas hangen.

alternatieven
Kun je geen klimaatvriendelijke tomaat krijgen? Geen nood. Vervang de tomaat door bijvoorbeeld geblancheerde wortel, gekookte bataat, pompoen of een andere zoete groente.
De bereidingstijd is 15 minuten. Eet smakelijk!

steaktartaar van vleestomaat met gepocheerd ei en preikiemen
een pittige veggie tartaar met tomaat, paprika en croutons

De instructies zie je in dit filmpje

Dit heb je nodig voor 4 personen:
400 g rijpe vleestomaat
1 rode paprika
1 teen gepelde knoflook
1 avocado
1 – 1/2 jonge prei
¼ komkommer
1 citroen
1 verse rode peper
basilicum en koriander (ca. 1 eetl samen)
50 g gemengde Mesclun* sla (* mix van wilde slasoorten)
1 bakje prei kiemen
4 eieren

Voor de garnering
croutons
kaasschilfers van Parmezaanse kaas

Inspirerend? Deel dit bericht!

Eten van dichtbij

Door Carien Overdijk 2 september 2018

Nu lezen