Alexander wil groener, maar vlees is het populairst

Carien Overdijk  Energie, Huisvesting, Voedsel 28 oktober 2016

‘Ik vind klimaat en milieu erg belangrijk’ zegt Anja Hu-Ma, chefkok en mede-eigenaar van het grote Chinese restaurant Alexander in de Stevenshof. ‘Daarom hebben we hier groene stroom, energiezuinige keukenapparatuur en is de keuken volledig LED-verlicht. Wij zitten hier nu twintig jaar en hebben vanaf het begin gestreefd naar duurzaamheid.’

Niet slopen

Hu-Ma nam het restaurant destijds over van de eerste eigenaar. ‘Het interieur was pas drie jaar oud. Dat hebben we, op wat kleine aanpassingen na, zo gelaten. Pas na vijftien jaar volgde er een verbouwing. Ook toen hebben we veel intact gelaten, want goede materialen hoef je niet te slopen.’

Minder wasgoed

De sfeer in de zaak vindt ze belangrijk. ‘Daarom hebben we nog geen LED in het restaurantdeel. Maar nu er mooi en dimbaar LED-licht is, wil ik dat ook. En onlangs hebben we al het tafellinnen afgeschaft. Zo hebben we veel minder wasgoed, dat is ook goed voor het milieu. Sommige gasten blijven weg omdat ze de houten tafels niet netjes genoeg vinden, maar de meesten accepteren het.’

Vollegrondsgroenten

Anja won onlangs met het eerste Nederlandse vrouwenteam de tweede prijs bij een wereldkampioenschap Chinees koken in Rotterdam. In diezelfde wedstrijd behaalde ze individueel nog een prijs voor ‘beste smaak’.

Ze straalt als ze over koken spreekt. Ze is dol op de smaak van vollegrondsgroenten en kookt deze herfst bijvoorbeeld met paddestoelen en pompoenen. ‘Elke twee maanden stel ik een nieuwe, kleine seizoenskaart samen, waarin ik rouleer met verse producten.’

Afhaalkaart

Daarnaast heeft het restaurant een menukaart met gerechten die tegenwoordig in China gangbaar zijn. Bij de afhaalbalie voert Alexander nog een derde kaart. Daarop staan nasi, bami en alle andere hier bekende Chinese succesnummers, in vele varianten. Samen zijn het 154 voor- en hoofdgerechten. ‘Ik wil de take-out menukaart wel wat kleiner gaan maken, maar wij zijn een bestaande zaak met bestaande klanten. Zij verwachten dit aanbod bij ons.’

Vleeseters

Een kleine tien afhaalgerechten zijn vegetarisch. Hu-Ma heeft daar een verklaring voor: ‘Europeanen zijn echte vleeseters! De vleesgerechten worden verreweg het meest besteld. Dat kunnen we dus niet zomaar veranderen. Alleen in de Tjap Tjoy kan ik iets meer groenten kwijt. Het is moeilijk om een tussenweg te vinden.’

 

 

 

Inspirerend? Deel dit bericht!

Eten van dichtbij

Door Carien Overdijk 2 september 2018

Nu lezen